22/8/10

Η Τέχνη του Ψέματος

Αμάρτημα; Εξαπάτηση; Αιτία χωρισμού;
Κατά καιρούς το ψέμα έχει λάβει όλους τους παραπάνω τίτλους. Σε μια κοινωνία, της οποίας κάθε νέα γενιά μεγαλώνει ακούγοντας την ιστορία του Πινόκιο, το ψέμα δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί η προσωποποίηση το κακού. Είναι όμως πραγματικά όλα αυτά που του προσάπτουμε ή ένα απλό εξιλαστήριο θύμα;
Η αλήθεια είναι πως είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε είτε όχι, όλοι μας λέμε καθημερινά μικρά, αθώα ψεματάκια, τα οποία (φυσικά!) δεν έχουν σκοπό να βλάψουν. Για παράδειγμα θα απαντούσε ποτέ κανείς καταφατικά στην ερώτηση της συντρόφου του "Μήπως έχω πάρει μερικά κιλάκια;"; Ακριβώς! Και έτσι, αφού λοιπόν κατανοήσαμε πως η απόκρυψη της αλήθειας δεν έχει πάντα κακό σκοπό, ας δούμε πως μπορούμε να γίνουμε πειστικότεροι όταν λέμε κι εμείς τα μικρά μας αυτά ψεματάκια.

  1. Κάθε ψέμα θα πρέπει να έχει μια "δόση" αλήθειας.
    Το μυστικό είναι να αποφεύγουμε τα "παραμύθια", γιατί στο κάτω κάτω ούτε ο Αίσωπος είμαστε, ούτε Ρουσόπουλος. Με βάση την καθημερινότητά σας επικαλεστείτε ασθένειες ή υποχρεώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή τελειώσει. Οι αποδέκτες του ψέματος δεν το ξέρουν (και πιθανότατα δεν θα το μάθουν ποτέ) και εσείς είστε πολύ πιο σίγουροι όταν ξεφουρνίζετε την ιστοριούλα σας.
     
  2. Less is More.
    Ε, ναι λοιπόν, ο κανόνας αυτός ισχύει και εδώ. Κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί την κάθε λεπτομέρεια. Παραδείγματος χάριν,τι φάγατε προχθές; Μην χωλοσκάτε, ούτε εγώ θα μπορούσα να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, εαν δεν κάτσω να το σκεφτώ για κανένα δεκάλεπτο. Είμαστε από τι φύση μας ξεχασιάρηδες. Γι'αυτο λοιπόν όταν το "παραμυθάκι" μας έχει πάρα πολλές λεπτομέρειες δεν γίνεται και πολύ πειστικό.
     
  3. Ψυχραιμία!
    Μην ανοιγοκλείνεται τα μάτια γρήγορα, μην δαγκώνετε τα χείλη σας και προς Θεού μην ιδρώνετε. Αν έχετε τικ ή δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε φυσιολογικά όταν ψεύδεστε, αφήστε το καλύτερα το σπορ! Στον τομέα αυτό το υποκριτικό ταλέντο είναι σίγουρα ένα σημαντικό προσόν, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως αν δεν είστε η Μελίνα Μερκούρη δεν μπορείτε να πείτε κάποιο ψέμα.

  4.  Τώρα που μας έπιασαν ας πουλήσουμε μούρη.
    Από τα βάθη της ψυχής μου σας εύχομαι να μην χρειαστείτε τη συγκεκριμένη συμβουλή, αλλά θεωρώ πως ότι κι αν γίνει θα πρέπει να είστε ετοιμοπόλεμοι! Έρχεται λοιπόν η στιγμή που ενώ λέμε το ωραιότατο ψεματάκι μας κάτι πάει στραβά και ο αποδέκτης σαν άλλος Ηρακλής Πουαρό μας ξεσκεπάζει.Τότε, εμείς με το κεφάλι ψηλά αποστομώνουμε τον συνομιλητή μας λέγοντας το γνωστό ρητό: "Μια αλήθεια, ειπωμένη με κακό σκοπό, είναι χειρότερη από κάθε ψέμα, ειπωμένο με καλό σκοπό." και κόβουμε λάσπη...


Andy Candy Best Blogger Tips

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου