3/11/10

Το έχω Ξαναδεί

 Τις έχουμε δει ξανά και ξανά, κάτι βαρετά απογεύματα Κυριακής, μέσα στις γιορτές ή στις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Πολλές από αυτές έχουν χαρακτηριστεί (δίκαια ίσως) guilty pleasure ή κιτς, αλλά εμείς συνεχίζουμε να τις αγαπάμε και να τις παρακολουθούμε, να γελάμε και να δακρύζουμε μαζί τους, να θυμόμαστε και να προχωράμε μπροστά.
Φυσικά και αναφέρομαι σε  όλες αυτές τις παλαιότερες , κυρίως, αλλά και νεότερες ταινίες που συναντούμε συχνά πυκνά καθώς κάνουμε ζάπινγκ. Ρομαντικές κομεντί και οικογενειακές κωμωδίες που μας θυμίζουν τα «νιάτα» μας, αγαπημένα πρόσωπα και καταστάσεις, που άφησαν εποχή ή απλά συμπλήρωσαν το budget κάποιου διάσημου ηθοποιού.
Όπως και να ‘χει εγώ συγκέντρωσα μερικές από αυτές και σας τις παρουσιάζω.

Karate Kid
Εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει κάποιος που δεν έχει δει ποτέ μία έστω από τις τρεις ταινίες Karate Kid που κυκλοφόρησαν;  Εάν η απάντηση είναι καταφατική τότε μάλλον συγκαταλέγεσαι στη συντριπτική μειοψηφία! Η ταινία που σημάδεψε τα 80s και ενέπνευσε ολόκληρη την υφήλιο να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες (και όχι το kick boxing δεν θεωρείται πολεμική τέχνη). Ποιος δεν θυμάται τον Ralph Macchio (ο οποίος αύριο κλείνει τα 49!) τον πρωταγωνιστή του πρώτου και πιο επιτυχημένου Karate Kid και τον Pat Morita στο ρόλο του πάντα ήρεμου και υπομονετικού κ. Miyagi. Τις συμβουλές όμως αυτού του γαλήνιου Ασιάτη ακολούθησε και η Hilary Swank στην δεύτερη ταινία, η οποία, αν και όχι τόσο επιτυχημένη όσο η πρώτη, αγαπήθηκε από το κοινό που την παρακολουθεί ακόμα όσες φορές  κι αν προβληθεί.

Μόνος στο Σπίτι
Χριστούγεννα χωρίς «Μόνος στο Σπίτι» απλά δεν γίνονται. Ο ταλαντούχος Macaulay Culkin πρωταγωνιστεί σε μία οικογενειακή κωμωδία, που πολύ εύστοχα έχει χαρακτηριστεί “a family comedy without the family”, αποδεικνύοντας πως πραγματικά υπάρχουν παιδιά που μπορούν να παίξουν καλύτερα και από ενήλικες. Κάπως έτσι οι ταινίες με παιδιά άρχισαν να διαδέχονται οι μία την άλλη και τα sequels του «Μόνος στο Σπίτι» να πληθαίνουν επικίνδυνα.

Ο Γάμος του Καλύτερού μου Φίλου
Μία από τις πιο πετυχημένες ταινίες με πρωταγωνίστρια την Julia Roberts, που όσα χρόνια και αν περάσουν θα την αγαπάμε και θα την παρακολουθούμε. Η συνταγή της επιτυχίας; Ένα καταπληκτικό cast ηθοποιών, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και ένα υπέροχο soundtrack που μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται σε τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές (βλ. Μπουκιά και Συχώριο) . Αξιοσημείωτη βέβαια είναι η συμμετοχή της Cameron Diaz που υποδύθηκε καταπληκτικά τη μέλλουσα νύφη, καθώς και του  Rupert Everett που ως gay κολλητός της Julianne (Julia Roberts) τη συμβούλευε κατάλληλα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Στα υπέρ της ταινίας συγκαταλέγεται βέβαια και το μη αναμενόμενο φινάλε.

10 Πράγματα που Μισώ σε Εσένα
Ρομαντική κομεντί των 90s  βασισμένη στο θεατρικό  του Shakespeare «Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι». Η ταινία που έκανε γνωστούς τους Heath Ledger και Julia Stiles δεν θα μπορούσε παρά να αγαπηθεί από το νεανικό κοινό. Κανείς δεν θα μπορέσει, βέβαια, να ξεχάσει την ιδιόρρυθμη διευθύντρια και το αριστουργηματικό μυθιστόρημά της από το οποίο αναδείχθηκε το παλλόμενο μέλος  του Regiland (ναι αυτό που καταλάβατε), καθώς και τον υπερπροστατευτικό πατέρα τον δύο κοριτσιών. Καταπληκτικές ατάκες, «καντάδα» με τη σχολική μπάντα, καυγάδες, πάρτι, «λαδώματα» και φυσικά ερωτευμένα νιάτα! Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς;

Θα μπορούσα φυσικά να αναφερθώ σε πολλές ακόμα όπως «Pretty Woman», «Το κορίτσι Μου», «Ανακαλύπτοντας τον Forrester», «Φύλαξε τον τελευταίο χορό», «Τα κακά κορίτσια» κ.α. όμως η απαρίθμηση τους και μόνο θα έπαιρνε μέρες. Γιατί αυτές οι ταινίες, τελικά, είναι όσες και όλοι εμείς που μέσα στα αναρίθμητα block-busters βρίσκουμε μία σχετικά ασήμαντη ταινία που μας εκφράζει και φέρνει στη μνήμη μας αναμνήσεις ξεχασμένες μέσα στο άγχος της καθημερινότητας.

Andy Candy Best Blogger Tips

2 σχόλια: