19/1/11

Η Ιστορία που... δεν Έμαθες στο Σχολείο

Ιστορία. Κάτι για το οποίο, εμείς οι Έλληνες, είμαστε πολύ υπερήφανοι. Εμείς ήμασταν αυτοί που υπερασπιστήκαμε τις Θερμοπύλες, εκθειάζοντας την ανδρεία μας, εμείς θέσαμε τις βάσεις όλων των θετικών επιστημών (η συμβολή των Αράβων συνήθως μας διαφεύγει), εμείς φιλοτεχνήσαμε μερικά από τα ωραιότερα γλυπτά όλων των εποχών, ο δικός μας πολιτισμός "γέννησε" ιδέες όπως τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, ακόμα και την ίδια τη ιστορία. Πόσο καλά, όμως, ξέρουμε, ή, για να ακριβολογούμε, μας αφήνουν τα προκατειλημμένα και λογοκριμένα σχολικά βιβλία να τη μάθουμε;
Όλες οι μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες, από τους πολιτικούς μέχρι τους καλλιτέχνες και από τους επιστήμονες μέχρι τους κληρικούς, είναι αμφιλεγόμενες. Τόσο η ελληνική, όσο και η παγκόσμια ιστορία βρίθει σε παράφρονες, πόρνες και μύστες που πήραν κατά καιρούς τα ηνία ολόκληρων πληθυσμών. Ο Δ. Καμπουράκης στην εισαγωγή του βιβλίο του "Μια Σταγόνα Ιστορία" χαρακτηρίζει την επιστήμη αυτή πόρνη (η αλήθεια είναι ότι δεν το λέει τόσο κόσμια) και δεν το κάνει τυχαία. Για να δούμε, λοιπόν, κάποια πιο "απόκρυφα" στοιχεία για τις ζωές μερικών προσώπων υπεράνω πάσης υποψίας.

Ισαάκ Νεύτωνας:
Ο κύριος αυτός που είναι ευρύτερα γνωστός ως φυσικός και χαρακτηρίστηκε ως "ο πατέρας της κλασικής φυσικής" ήταν κατά κύριο λόγο μαθηματικός. Ασχολήθηκε παράλληλα με τις προαναφερθέντες επιστήμες και με την αστρονομία, τη φιλοσοφία, την αλχημεία και τη θεολογία. Εμφανέστατα, λοιπόν, μιλάμε για ένα ανήσυχο πνεύμα, πράγμα που φαίνεται ήδη από τα παιδικά του χρόνια αν αναλογιστεί κανείς πως, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιδάκια που κρατούσαν ημερολόγιο, αυτός κρατούσε "αμαρτιολόγιο"! Ήταν ιδιόρρυθμος και αντικοινωνικός. Χρίστηκε ιππότης και χρησιμοποίησε θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να επικρατήσει έναντι του Λάιμπνιτς, με τον οποίο η διαμάχη κράτησε πολλά χρόνια. Βαθιά θρησκευόμενος, αλλά και αλχημιστής. Αναζητητής του Θεού, αλλά και της Φιλοσοφικής Λίθου. Η αινιγματική αυτή προσωπικότητα έχει αναφερθεί πολλές φορές και στα βιβλία του Dan Brown, με την ιδιότητα του μύστη αυτή τη φορά, αφού ανήκε στο τάγμα των Ροδόσταυρων.

Αυτοκράτειρα Θεοδώρα:
Όταν ακούμε την φράση "πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα κρύβεται μία γυναίκα" η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό είναι η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα. Αυτό, όμως, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε γι' αυτήν είναι το επάγγελμα της πριν το γάμο της με τον Ιουστινιανό. Όπως έχετε ίσως υποψιαστεί η Θεοδώρα ασκούσε το αρχαιότερο επάγγελμα! Ήταν πόρνη και μάλιστα δεν μπορούσε καν να χαρακτηρισθεί πολυτελείας, εφόσον το target group της ήταν τα άφραγκα "φανταράκια" της εποχής. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες ήταν απόλυτα ικανοποιημένη (για να μην πω ευτυχισμένη) με το επάγγελμά της. Για την ακρίβεια διαμαρτυρόταν στο Θεό, γιατί της έδωσε λίγες "τρύπες" στο σώμα της για την ικανοποίηση αυτής αλλά και των γύρω της. Εύλογα, θα σας έχει δημιουργηθεί η απορία πως γνώρισε (πόσο μάλλον παντρεύτηκε) ο Ιουστινιανός αυτή τη γυναίκα. Η απάντηση είναι απλή. Παρευρέθηκε και ο ίδιος σε ένα από τα sex show της, στο οποίο μάλλον θα έμεινε έκπληκτος από τις ικανότητες της μέλλουσας συζύγου του.

Αλκιβιάδης:
Ίσως η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της ελληνικής ιστορίας. Όμορφος, χαρισματικός αλλά και βίαιος και ματαιόδοξος. Ο μόνος άνθρωπος που πρόδωσε τους Αθηναίου, τους Σπαρτιάτες αλλά και τους Πέρσες. Η ερωτική του ζωή ήταν πολυτάραχη, κάτι που έκανε την σύζυγό του να τον αφήσει. Αυτός, όμως, δεν δέχθηκε ποτέ να πάρει διαζύγιο, για να μην χάσει την περιουσία της. Όταν κατηγορείται από τους Αθηναίους για τον "αποκεφαλισμό" των Ερμαϊκών στυλών, καταφεύγει στη Σπάρτη, όπου και συνάπτει σχέση με την βασίλισσα ενώ ο σύζυγός της είναι σε εκστρατεία. Σάλος ξεσπά τότε στην Σπαρτιατική κοινωνία, απ' όπου και εκδιώχθηκε. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Άβυδο παντρεύται μία θεία του, δίχως να διστάσει διόλου στην ιδέα ενός αιμομικτικού γάμου.Οι σχέσεις του όμως δεν περιορίζονταν σε ετεροφυλοφιλικές, αφού είχε και πολλούς άντρες εραστές. Φαίνεται, ακόμα, πως επεδίωξε να συνάψει σχέσεις και με τον Σωκράτη, ο οποίος και αρνήθηκε.

Η Δυναστεία των Τυδώρ:
Αποτελούν αδιαμφισβήτητα την πιο γνωστή και, τολμώ να πω, πιο "εμπορική" δυναστεία που κυβέρνησε ποτέ στον κόσμο. Στην πολυτάραχη ζωή τους βασίστηκε η σειρά "The Tudors", οι ταινίες "Η άλλη Ερωμένη του Βασιλιά" και "Ελισάβετ", καθώς και πολυάριθμα βιβλία. Κυβέρνησαν για περισσότερο από έναν αιώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου η Αγγλία έφτασε στο απόγειό της. Ιδρυτής της ο Ερρίκος VII (όχι δεν ήταν αυτός που έπαιζε ο Jonathan Rhys Meyers, αλλά ο πατέρας του). Στην ιστορία βέβαια έμεινε ο Ερρίκος ο VIII, κυρίως λόγο των έξι γάμων του. Ήταν αυτός που διαχώρισε την Αγγλικανική εκκλησία από τη Ρώμη, διότι ο πάπας αρνήθηκε να αποδεχθεί το διαζύγιο του με την Αικατερίνη της Αραγωνίας, την οποία και έκλεισε σε μοναστήρι (τις υπόλοιπες συζύγους, πλην της τελευταίας που τον έθαψε, τις εκτέλεσε). Κάθε σύζυγός του διέτρεχε κίνδυνο, εφόσον δεν του χάριζε τον πολυπόθητο διάδοχο. Ο ίδιος δήλωσε πως ως μόνη πραγματική σύζυγό του θεωρούσε την Τζέιν Σέιμουρ, μητέρα του Εδουάρδου VI, η οποία πέθανε λόγο επιπλοκών στη γέννα και ήταν η μόνη από τις έξι συζύγους που θάφτηκε με βασιλικές τιμές. Παρά την "κακή" του φήμη ο Ερρίκος, όμως, δεν είχε πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις, σε αντίθεση με άλλους βασιλείς. Αν θέλετε τη γνώμη μου θα τις είχε αποκαταστήσει όλες αν μπορούσε (χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι θα απέφευγαν τον αποκεφαλισμό). Τελικά, καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα προσωπικότητα της δυναστείας αυτής είναι η Μαρία Τυδώρ, κόρη του Ερρίκου VIII και της Αικατερίνης της Αραγωνίας. Αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις του πατέρα της, προσπάθησε όταν πήρε την εξουσία να επαναφέρει τον καθολικισμό, αλλά το εγχείρημά της απέτυχε παταγωδώς. Η ίδια έλαβε το προσωνύμιο "Bloody Mary", απ' όπου πήρε το όνομά του και το ομόνυμο κοκτέιλ, όταν δεν δίστασε να στείλει στην πυρά 300 περίπου άτομα που αντιτάχθηκαν στην θρησκευτική της πολιτική. Παντρεύεται τον Φίλιππο II της Ισπανίας, ενώ όλοι διαφωνούν με αυτό το γάμο. Αυτός, αντιλαμβανόμενος πως η, πολυαγαπημένη του κατά τ' άλλα σύζυγος, είναι ημίτρελη, την εγκαταλείπει και αυτή έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στη σχιζοφρένεια. Έρχεται σε "πολλή κοντινή" επαφή με όποιον βρεθεί μπροστά της και κάθε τόσο ανακοινώνει πως είναι έγκυος, προκαλλώντας νευρικό κλωνισμό σε όλοκληρη την αυλή. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πω ότι ο θάνατός της ανακούφισε τόσο το λαό, όσο και τους ευγενείς.
Η πιο γνωστή των Τυδώρ ήταν η Ελισάβετ, κόρη του Ερρίκου VIII από το δεύτερο γάμο του με την Άννα Μπολέιν. Η ίδια θεωρούσε την μητέρα της πόρνη, ενώ είχε σχεδόν θεοποιήσει τον πάτερα της. Έμεινε γνωστή ως η "Παρθένα Βασίλισσα", αν και κάτι τέτοιο αμφισβητείται έντονα. Μετά το θάνατο του πατέρα της έζησε με την Κάθριν Παρ (η τελευταία σύζυγος του Ερρίκου) και το νέο της σύζυγο Τόμας Σέιμουρ. Ο κ. Σέιμουρ "εισέβαλε" συχνά στο δωμάτιο της δεκατετράχρονης τότε Ελισάβετ και έπαιζαν, όπως δήλωνε ο ίδιος. Δεν νομίζω πάντως πως η σύζυγός του έδιωξε την Ελισάβετ από το σπίτι για ένα αθώο παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον παιδικό της φίλο,  Λόρδο Ρόμπερτ Ντάντλι, ο οποίος ήταν παντρεμένος. Αυτό, όμως, δεν στάθηκε εμπόδιο στο ζευγάρι, αφού η σύζυγος του ήταν βαριά άρρωστη. Φανταστείτε το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν μαθεύτηκε πως ο θάνατός της, τελικά, προήλθε από πέσιμο από τη σκάλα και όχι από την ασθένεια που την βασάνιζε χρόνια. Ο γαμπρός, σαφώς, κρίθηκε ακατάλληλος, αλλά η Ελισάβετ δεν τον ξέχασε ποτέ. Μετά από κάποια χρόνια ξαναπαντρεύτηκε και η βασίλισσα μίσησε θανάσιμα την νέα του σύντροφο. Μετά το θάνατό της Ελισάβετ βρέθηκε ένα γράμμα του ανάμεσα στα προσωπικά της αντικείμενα πάνω στο οποίο η ίδια είχε γράψει τη φράση "το τελευταίο του γράμμα".

Αυτές ήταν μόνο λίγες περιπτώσεις ολίγον τι διαταραγμένων, θα λέγαμε, ανθρώπων που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν χιλιάδες άλλους σε όλο τον κόσμο. Και πιστέψτε με δεν ήταν οι μόνοι. Όπως είπε και ο Schopenhauer "Η Κλειώ, η μούσα της ιστορίας, είναι τόσο μολυσμένη με ψέματα, όσο μία πόρνη με σύφιλη."

Andy Candy Best Blogger Tips

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος20/1/11, 3:01 μ.μ.

    marh nitsa egw na kanw thn prospa8eia na to diavasw alla einai toso terastio poy me apotrepei :PPPPPPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή